Zuid-west USA april 2019

Captiol Reef - Bryce Canyon

Het bed slaapt hier zo fantastisch heerlijk dat we van half negen tot bijna half acht hebben geslapen. Wat fijn om zo'n goede nacht te maken en vol energie de dag te beginnen. Er is een routine ontstaan in het inpakken van alle spullen waardoor we mooi op tijd kunnen vertrekken. Om half negen rijden we wederom naar Capitol Reef Inn & Cafe voor een ontbijt. Er is weinig keuze en dit is betaalbaar en lekker. Het is elke keer verrassend druk. Vandaag hebben ze wat meer moeite met de drukte en zijn we drie kwartier verder voordat we de deur weer uit gaan.

We rijden vandaag via UT-12 naar Bryce. De navigatie had een ander plan en daar kwamen we net op tijd achter. We reden richting het westen en konden nog net op tijd afslaan via een route langs kleine dorpjes om vervolgens uit te komen op de UT-12. We komen langs echte Amerikaanse boerderijen. Waakhonden lopen midden op de weg en cowboys met van die mooie hoeden lopen langs de weg. Hoe Amerikaans wil je het hebben. De hele reis komen we al borden tegen met “open range”. Hier lopen geen koeien rond achter hekjes maar over hectares grond. Gelukkig voor ons zijn we er nog geen één tegen gekomen op de weg. Je zou maar met 65 mijl zo'n koe aanrijden.

De route die we rijden is een scenic byway en dat is al vrij snel duidelijk. We volgen de weg wel voor zo'n 150 kilometer, maar er zit bijna geen recht stukje tussen. Al vrij snel rijden we de bergen in en krijgen zicht op het landschap waar we de afgelopen dagen door gereden hebben. Toen zagen we in de verte die ene rij met bergen. De tempartuur loopt eerder af dan op en we komen steeds dichter in de buurt van sneeuw. Het is nog maar een graad of 8 buiten. Daar staan we dan in onze korte broekjes. Als we de eerste sneeuw langs de kant van de weg zien moet er natuurlijk gestopt worden en sta ik met mijn sandalen in de sneeuw. We stoppen vele keren bij de uitzichtpunten en komen ook een picknickplaats tegen. We pakken de fleecekleden uit de auto, de thermoskan en onze muffins een gaan dapper picknicken in de sneeuw. Het lukt nog maar net om met droge voeten het toiletgebouwtje te bereiken. Jos is bang dat hij ijspegels moet gaan aftrappen als hij hier gaat plassen. We hebben de grootste lol. De eekhoorntjes lijken net te ontwaken van hun winterslaap en rennen voorbij. Wij gaan de auto in om op te warmen.

We rijden de berg over en komen terecht in een heel ander gebied met rotsformaties. Er stroomt een rivier die zorgt voor het nodige groen. De bomen zijn prachtig van kleur. Het is gewoon onmogelijk om bij elk uitzichtpunt langs deze weg te stoppen. Als we dat wel zouden doen dan waren we nu nog steeds onderweg. Net voor Escalante stoppen we bij Kiva Coffeehouse. Een heel schattig en gezellig koffiehuisje met fantastisch zicht op de omgeving en een heerlijk terras. We genieten van een heerlijke smoothie, ginger brew (echt pittig) met een gemberkoekje en citroentaart. Het is echt genieten. Daarna rijden we door naar de subway waar we deze vakantie behoorlijk fan van geworden zijn. We waren vandaag op tijd vertrokken met het idee dat het vandaag ook wel veel langer rijden zou zijn dan de navigatie aan zou geven, dat is deze keer niet waar. De tijd vliegt voorbij en voordat we het weten zijn we al in de buurt van Bryce.

We rijden verder door het prachtige landschap en rijden steil de heuvel op. We hebben al behoorlijk wat percentages voorbij zien komen, dit is toch wel de allerhoogste. Met 14% gaan we heuvel op en heuvel af. We rijden midden over een bergkam heen. Aan de linker en rechter zijde is de afgrond met hele bijzondere uitzichten. Ja, het begint misschien een cliché te worden. Het is en blijft toch elke keer weer mooi en anders. Het verveelt absoluut niet! Bij het visitor centre van Cannonville stoppen we om te genieten van onze lunch en de kolibries te bekijken. Geen nieuwe soorten gespot, wel weer genoten van deze te leuke vogeltjes.

Het is al twee uur en we twijfelen over hoe we de rest van de dag gaan invullen. We zitten om de hoek van Kodachrome State Park wat er super mooi uit ziet en ik wil ook nog graag de Mossy Cave Trail lopen. We willen niet te laat op de camping aankomen en voldoende energie overhouden voor Bryce Canyon. Ons motto is beter één ding goed bekijken dan een paar dingen half bekijken. Het besluit is genomen. Het state park slaan we over en we rijden door naar Mossy Cave Trailheid. De parkeerplaats staat aardig vol, maar we zien bijna geen mensen. De wandeling is kort en makkelijk. Als we net vragen waarom deze wandeling als makkelijk wordt aangegeven als we heuvel op gaan blijkt dat we er al zijn. De wandeling stelt echt drie keer niks voor en toch is het een aanrader. Je loopt aan de achterzijde van Bryce Canyon. Je hebt zicht op de rode hoodoos en wandelt naast een rivier. De donkere wolken zijn net over getrokken en de zon met wolken zorgen voor de meest mooie kleuren. Er vliegen allemaal vlinders rond en we zien één Monarch vlinder. De hele vakantie stikt het van de vlinders. Helaas snappen vlinders niet dat ze geen weg over moeten steken. We rijden dagelijks honderden of misschien wel duizenden vlinders dood. Onze auto is één grote begraafplaats voor vlinder geworden. In de grill van de auto hangen de nodige vleugeltjes. Vandaag is het helemaal raak. Om de 50 meter rijden we er minstens één dood. Je zou bijna denken dat ze uitsterven waar je bij staat.

We rijden een klein stukje terug naar Tropic om wat boodschappen te halen. Het is een kleine supermarkt, wel een hele fijne. We slagen zelfs voor ontbijt voor morgen. Met volle tassen lopen we terug naar de auto en rijden door naar de camping. Om half vier zijn we op de camping en komen uit bij onze super schattige cabin. We settelen ons en genieten van het mooie weer en lopen een rondje over de camping. Om zes uur lopen we naar Ruby's Inn waar we gaan eten. We kiezen dit keer voor het buffet. Na het slechte eten van gisteravond en de grote porties vlees is het wel even fijn om zelf je maaltijd samen te stellen. Ik laad mijn bord vol met groente en vis. We smachten naar aardappels en genieten van aardappelpuree met jus. Wat kan dat lekker zijn! Ook mandarijntjes en ananas uit blik smaken erg lekker als je zo weinig fruit eet. Even compenseren van de afgelopen dagen. Met een volle buik lopen we terug naar de camping waar we een lekker koud biertje drinken bij ons kampvuurtje. Wat een heerlijk dag en avond was dat.