Oregon 2017

Newport

Vandaag hoeven we een dagje niet te rijden en dat is wel fijn. Ook al zijn de afstanden die we hebben gereden niet groot. We zijn wel de hele dag onderweg. Er is onderweg zo veel te zien en te doen dat je nog tijd te kort komt. Ik had van te voren al uitgezocht dat we in Newport of Depoe Bay een whale watching excursie konden doen. Na wat rondbellen is het gelukt om nog één te vinden waar we vandaag mee mochten, een marine discovery tour. Om half twaalf moesten we ons melden in de haven. We waren er op tijd zodat we eerst het havengebied konden bekijken. Dat zou een leuk gedeelte van Newport zijn met winkeltjes en restaurantjes. Wij vonden het niet heel bijzonder en vonden het voornamelijk stinken naar vis. Recht voor onze neus viel de visafval naar beneden!
Voordat we de boot op gingen moesten we eerst tekenen dat we akkoord gaan met de voorwaarden. Dan valt weer op hoe typisch Amerikaans het is. Er stond onder andere op dat het geen garantie is dat we dieren gaan zien, omdat het de vrije natuur is. Daarna gingen de boot op en kregen uitleg over de regels. De gids vertelde waar de passagiers vandaan kwamen en vertelde vol trots dat er Nederlands aan boord waren. Het is hier blijkbaar nogal bijzonder om Europeanen aan te treffen. De meeste toeristen hier zijn de Amerikanen zelf. Tijdens zijn uitleg vertelde hij hoe we reddingsvesten aan moesten doen en waar ze lagen. Nadat zijn verhaaltje klaar was ging iedereen naar buiten zonder reddingsvest. Ik stond met mijn mond open en was zeer verbaast dat na deze uitleg niemand een reddingsvest aan trok. Tja, het zal wel weer Amerikaans zijn dat je het moet uitleggen en het niet de schuld is van de rederij als er iets gebeurt. In de buurt van de haven gingen we krabbenvallen uitzetten om later weer op te halen. Er werd gewaarschuwd dat we ons goed moesten vasthouden vanwege de golven en niets minder was waar. Ik hou in het begin nooit van varen en vond dat ook niet zo prettig. Al vrij snel kwamen we de eerste walvis tegen. Wat prachtig om dat van dichtbij te zien. Daarna gingen we helaas al snel terug richting de haven, omdat het veel te hard waaide op zee. Gelukkig hebben we toch één walvis gezien! In de haven hebben we de vallen weer opgehaald en hebben de vangst bewonderd. Wat een verschillende soorten krabben en wat enorm groot. Erg leuk om daar meer over te leren. Het uitzicht onderweg was prachtig en we hebben veel vogels (voornamelijk blue herons ofwel blauwe reigers) gezien. Net voordat we terug kwamen in de haven zagen we nog een sealion. Ook al was de tour niet helemaal wat we bedacht hadden, het was erg leuk.
Daarna hebben we in de haven een garnalen salade en kersen gekocht om mee te nemen naar Yaquina Head Outstanding Natural Area. Na onze picknick zijn we naar Cobble Beach gelopen. We kregen door een ranger uitleg over de regels bij de tidepools en een kaart met wat we konden tegen komen. Het was er behoorlijk druk en wij snappen ook waarom. Wat een mooie tidepools. Heel anders dan bij Cannon Beach. We hebben enorm veel zee egels gezien en ook weer zeesterren. De rotsen lagen vol met sealions en op de hogere rotsen waren allemaal vogels te zien. Daarna zijn we richting de vuurtoren gelopen en hebben we een paar uitzichtpunten bezocht. Het waaide zo verschrikkelijk hard en het voelde daardoor enorm koud aan. Ik moest mijn camera goed stil houden en met mijn statiefje vast maken aan de reling om een scherpe foto te kunnen maken.Ik zag opeens iets bewegen en het bleek een turkey vulture te zijn. Geen idee wat voor vogel het is in het Nederlands.
Inmiddels was de dag al zo goed als voorbij. We brachten nog een bezoekje aan Nye Beach, maar hadden dat ook snel gezien. Het waaide zo hard dat je werd gezandstraald. Genoeg gedaan voor vandaag. Bij ons motel zit een Chinees restaurant dat van dezelfde eigenaren is. We gaan er wat eten en kiezen voor een menu. Dat was vanaf 2 personen. De soep en voorgerechten zijn erg lekker en van normaal formaat. Als het hoofdgerecht komt schrikken wij ons rot. Dit is voldoende voor minstens vier personen. We gaan terug naar onze kamer met 3 bakken eten. Eens kijken of we er een zwerver blij mee kunnen maken.