Oregon 2017

Poging 2

Vandaag willen wij opnieuw een poging wagen om de lava tunnel te bezoeken. De wekker gaat om acht uur en het valt niet mee om eruit te komen. Jos heeft zich in een recordtijd klaar gemaakt en iets over negen uur staan we bij de ingang. De tunnel gaat om negen uur open en er waren al behoorlijk wat mensen. Een parkeerplaats was snel gevonden en we konden direct doorlopen voor de uitleg. We kregen uitleg over ziektes die we konden overdragen op vleermuizen die in het gedeelte van de tunnel leven waar wij niet mogen komen. Alle kleren, schoenen en tassen die we nu bij ons hebben mogen geen andere grot meer in waar vleermuizen leven. Het scheelt dat wij dit niet dagelijks bezoeken. Ze vertelt dat het in de grot 6 graden is. Wij zijn daar goed op voorbereid en hebben lange broek en een dik vest aan. Wij checken ons in en halen een zaklamp. Dit is een serieuze zaklamp. Hij is oplaadbaar en geeft een hele hoop licht en dat hebben wij hard nodig ook. In de tunnel is geen verlichting. De tunnel is voor één mijl toegankelijk. Via een trap dalen we af en komen in de grot. Het is al snel erg koud en onder de trap ligt nog ijs. De trapleuning is zo koud dat handschoenen geen luxe waren geweest. Jos (en natuurlijk ik ook) genieten enorm. We dalen langzaam steeds verder af en steken de weg over. Of beter gezegd gaat de weg over ons heen. De wandeling is veel makkelijker dan gedacht. Het is vrij vlak en de tunnel is op de meeste plekken enorm hoog en breed. Er zijn maar een paar plekken waar je moet bukken en je hoofd kan stoten. Op een paar plekken is het ons gelukt om stil te staan zonder zaklampen in de buurt. Het is dan aarde donker. Dat is echt super gaaf. Als we weer boven komen is het inmiddels twee uur later en de temperatuur is met minstens 20 graden gestegen. Snel omkleden!
De rest van de dag brengen wij door in Bend. We parkeren de auto bij Old Mill District. Dit is een nieuwbouw shopping gedeelte. Het zijn voornamelijk merken en daar hebben wij niks mee. Er zijn veel eettentjes en we lopen naar de Deschutes river die stampvol ligt met mensen op luchtbedden, zwembanden, surfborden en al het andere wat kan drijven. Wij wagen nog een poging voor koffie, maar dat hadden we beter niet kunnen doen. Hoe leuk het ook lijkt. Voor koffie kun je het beste naar Dutch Bro's of naar Starbucks gaan. We vinden een Italiaans restaurant en schuiven aan voor een lunch. We kiezen voor een combo en we krijgen twee volledige maaltijden. De ober had het niet goed genoteerd of begrepen. Morgen eten we dus pizza als ontbijt. De service is hier weer zoals altijd top. We hoeven niet eens beide gerechten te betalen. Dat wordt beloond met een goede fooi. Als mijn buik weer rustig is gaan verder. We maken nog een wandeling van 1.5 mijl langs de rivier.
Het is voor mij een traditie om op vakantie te mini golven en die traditie slaan wij niet over. We komen aan bij Sun Mountain Fun. Dit is een groot pretcentrum voor jong en oud. Er zijn circa 25 bowlingbanen en kinderen leren hier van jongs af aan om te gokken. Overal staan automaten om dingen te winnen, beestjes te grijpen en dat in 101 varianten. De bonnen die je wint kan je inwisselen voor voornamelijk snoep en speelgoed. Buiten is een kartbaan en een 18 holes minigolfbaan. In Nederland heet het vaak midgetgolf. Hier is het echt minigolf. De banen zijn een stuk groter en de banen zijn verre van vlak. Ik kom er pas na 6 jaar achter dat Jos helemaal niet kan mini golven. Ik moet wel van Jos melden dat hij (met dom geluk) een hole in one geslagen heeft. Hij heeft totaal geen inzicht en slaat de ballen kats de verkeerde kant op. Het is dan ook niet heel vreemd dat ik gewonnen heb. De mini golf is erg mooi aangelegd met veel bankjes, bloemen en planten en bomen voor de nodige schaduw. Op en naast de banen staan allemaal oude dingen zoals een ouderwetse Amerikaanse molen, mijnkarretjes en landbouwvoertuigen.
Tijd om weer terug te gaan naar het motel waar we gaan uitzoeken waar we dit keer gaan eten. Mijn darmen kunnen het eten totaal niet waarderen waardoor het elke avond weer een uitdaging is om iets te vinden wat mijn darmen hopelijk beter kunnen verteren. Helaas helpt de medicatie hier niet zo goed als in Nederland. We kiezen voor een Indiaas restaurant. Dat is een uitstekende keus. Heerlijke gerechten met weinig vet en ook een keer zonder vlees en met groente. Iemand nog tips waar ik een gekookte broccoli kan eten? Ik smacht er naar!