Vogelreis 2019

Swaziland - Mlilwane

Met een ventilator naast mijn bed was het vannacht uit te houden in het snikhete hutje. Om zes uur moesten we al weer paraat staan voor de wandeling met vogelgids. Het is niet zo heel mooi weer en dat is gunstig voor ons. Niet te heet om rond te wandelen. Het nadeel is dat de vogels minder actief zijn. Desondanks zien we toch enorm veel vogels. We slenteren langs het water en riet op zoek naar vogels. Er is zoveel te zien en vooral de Red Bischop laat zich prachtig zien. Het is een vogel die alleen in de lente zo mooi rood is. Daarna is het een saai vogeltje. Onvoorstelbaar dat deze vogel zo'n gedaanteverandering ondergaat. De hele groep is enorm enthousiast als we een bijeneter zien. Een vogelsoort die ook hoog op mijn verlanglijstje staat. Het is een hele kleurrijke vogel met groen, oranje, wit en blauw. Een half uur later is het al iets minder interessant. Ze blijken hier met bosjes rond te vliegen. Daardoor hebben we alle kans om het beestje prachtig vast te leggen. In een paar uur tijd zien we zoveel nieuwe soorten vogels dat het maar goed is dat we ze hebben opgeschreven. Ik weet nu al niet meer wat we allemaal gezien hebben. De ijsvogel die we gespot hebben ben ik natuurlijk niet vergeten. Wat een beauty is het. Naast alle vogels loopt er ook genoeg groter wild rond. Blesbokken, impala's, niyala's, gnoe's (Wildebeest), zebra's en een krokodil. Het landschap is zo mooi groen en de aarde is diep rood van kleur. Met de wilde dieren er bij is het enorm genieten van deze ochtendwandeling. Drie uur later zijn we terug bij het restaurant waar we hongerig aanvallen op het ontbijt. Wij zijn niet de enige die hongerig zijn. Ook de Wevers pikken een graantje (letterlijk, want ze eten van de muesli) mee. We tafelen lekker lang en wisselen ervaringen uit over de waarnemingen van de ochtend. Het restaurant is aan het water gelegen van waar je ook goed vogels kan spotten. De bomen zitten vol met Heilige Ibissen die aan het nesten zijn. De schildpadden zwemen langs ons heen een enorm krokodil ligt in het water. Om half elf zijn we terug op de kamer. Ik ben zo moe van het slenteren en de indrukken dat ik drie kwartier plat ga om bij te tanken.

Met nieuwe energie gaan we om half twaalf weer op pad. We lopen een deel van de route die we vanochtend ook gedaan hebben. Nu kunnen we ons eigen tempo aanhouden en zo lang stil staan bij een vogel als we zelf willen. Het is te merken dat de ochtendspits van vogels voorbij is en er een stuk minder te vinden zijn. Dat mag de pret niet drukken, want er zijn nog steeds meer dan voldoende vogels te spotten. We steken een riviertje over en de zebra's komen naar ons toe gelopen. We nemen wat afstand en geven de zebra de gelegenheid om uit de rivier te gaan drinken en dat doet die ook. Het is een schitterend gezicht. Helaas komt de Gnoe er ook aan. We kunnen hier veilig rondlopen, maar zo'n beest is toch wel een beetje eng. We nemen meer afstand en moeten een tijdje wachten voordat we onze route kunnen vervolgen. Tijdens het wandelen komen we overal groepsgenoten tegen. Iedereen geniet op zijn eigen manier van de vrije dag en leeft zich uit in dit immense natuurpark waar je met gemak meerdere dagen kan doorbrengen. We lopen een stuk door het bos en komen uit bij een mooie weide waar het stikt van de vogels. Er vliegen weer een aantal nieuwe soorten rond die amper vast te leggen zijn. Deze vogels leven laag bij de grond. Met wat geduld is het gelukt om er één vast te leggen en het blijkt een Kaapse Vuurvink te zijn. Wauw, weer één vogel van mijn wensenlijst. Ik kan al bijna naar huis. Zoveel heb ik al kunnen afstrepen, maar snel tevreden zijn we niet. Een vogel vastleggen kan altijd beter. Om kwart over twee zijn we terug bij de hutjes. Moe van de wandeling in het warme Afrika, en dan schijnt de zon niet eens. Het temperatuurverschil met gisteren (toen het zonnig was) is dan ook aanzienlijk. Voor de hutjes staan picknickbanken waar we gezellig met een aantal groepsgenoten zitten.

Bij het winkeltje halen we een ijsje. Ze verkopen hier Magnum's met Mint smaak. I love it! Het ijsje eten we op bij het restaurant met uitzicht op het water. Aan ijs eten zouden we bijna niet toe komen. De ibissen staan zo mooi in het water. De schildpadden komen in grote aantallen voorbij en zelfs een reuzen ijsvogel komt voorbij. Niet veel later komt er nog een kleine knalblauwe ijsvogel op een takje zitten. Het wordt hier al vroeg donker en de puf is wel op na zo'n fantastische dag. Nog even ontspannen in de hut voordat we weer mogen eten en slapen voor een nieuwe dag in Afrika.
De wrattenzwijnen hebben hun lievelingsplekje ook weer opgezocht. Met z'n allen liggen ze om het kampvuur te slapen. Een hilarisch gezicht.

Nieuwe vogelsoorten die we vandaag gezien hebben:
- Sneeubal
- Goudstertspeg
- Rooivink
- Skoorsteenveer
- Kortstertflap
- Geelkeelkalkoentje
- Rooikeelbyvreter
- …Flap
- Geelwewer
- Bontrugwewer
- Rooineklewerik
- Rooikeelflap
- …Suikerbekkie
- Olijflijster
- Groenrugreier
- Rooirugfret
- Kaapse Vuurvink
- Grootwaterhoender
- Reusevisvanger
- Blouvisvanger
- Goudkeelvink
- …Rietzanger
- Geelwewer
- Olijfsuikerbekkie
- Mikstertbyvanger

Dieren die we vandaag gezien hebben:
- Knobbelzwijn
- Afrikaanse Moerasschildpad
- Krokodil
- Groene meerkat
- Blesbok
- Zebra
- Gnoe