Vogelreis 2019

Wakkerstroom

Het contrast kan niet groter. Gisteren kon ik niet slapen vanwege de hitte en nu lig ik onder vier dekens mijn best te doen om het warm te krijgen. Af en toe word ik wakker en merk ik dat het heel hard waait. Het hele huis kraakt, piept en kleppert. Hopelijk is het om zes uur beter. Dan moeten we al gereed staan. We hebben een ontbijtpakketje meegekregen. Zo'n lekker ontbijtpakket heb ik nog nooit gehad. Een heerlijk zelf gemaakt broodje gevuld met gehakt, vruchtensap, worstje, muffin en een appel. We gaan met een lokale vogelgids op pad in de omgeving van Wakkerstroom. Hoe het programma er uit ziet weten we niet. We laten ons verrassen. Onderweg wijst de gids ons op vogels. Helaas valt het erg tegen om de vogels vanuit de bus te spotten. We vragen of we uit mogen stappen en krijgen af en toe de gelegenheid om uit de bus te stappen en van de vogels te genieten. Vaak zitten ze op grote afstand en heb je een verrekijker nodig om ze überhaupt te kunnen zien en te determineren. De rit zelf is prachtig door de bergen. Gisteren zagen we ze vanaf een afstand en nu rijden we er echt door heen. Er is bijna geen mens te bekennen in dit gedeelte en we rijden steeds verder en verder. Na een tijdje komen we tot de ontdekking dat er geen eindbestemming is en dat dit het vogelen is. Dat is een zwarte teleurstelling. De bus is totaal niet geschikt om te vogelen. De ramen zijn klein, kunnen niet open en als een vogel rechts te zien is kunnen de mensen aan de linkerkant van de bus ze niet zien. We proberen er het beste van de maken en proberen zo veel mogelijk uit de bus te gaan. Ook al kunnen we de vogels nauwelijks vastleggen we zien er toch best veel soorten. Het hoogtepunt van de ochtend zijn de twee blauwe kraanvogels op relatief korte (lees 200 meter) afstand van ons. Na een paar uur in de bergen doorgebracht te hebben dalen we weer af en gaan richting het platteland. Onze vogelgids heeft als missie om de Korhaan te spotten. Onze groep vindt het veel leuker om de kleine, kleurrijke vogeltjes te spotten. De vogelgids denkt daar anders over. Geen tijd om te stoppen en we rijden en rijden maar over onverharde wegen. Inmiddels moeten we al plassen en dat maakt het er niet aangenamer op. Onderweg zwaaien we naar schattige Afrikaanse kindertjes (en volwassenen. We vallen hier wel op). Na uren rondrijden zien we dan eindelijk de Korhaan. Ik ben er niet zo van onder de indruk. Het beest is op honderden meters afstand en nauwelijks te herkennen. Dit is niet onze manier van vogels spotten en ik verlang er naar om terug te gaan naar het hotel. Onze medereizigers denken er gelukkig net zo over. Onderweg maken we nog de nodige stops voor een aantal bokken die we spotten: springbokken, blesbokken en struisvogels. Om kwart over elf zijn we terug bij het Guesthouse en ren ik eerst naar het toilet. We gaan allemaal terug naar de kamer en komen bij van de ochtend en uiten onze frustratie naar elkaar.

Om twaalf uur zitten we aan de lunch. Wat hebben ze dat toch goed voor elkaar. Mac&Cheese, salade, zelfgemaakte broden en zelfs een verrukkelijk toetje. Hallo vakantiekilo's! Om één uur vertrekt een groot deel van de groep weer. Wij vinden het wel goed geweest en trekken ons eigen plan. Eerst gaan we op bed liggen en een dutje doet. Zo vroeg op en zo lang in een bus hobbelen maakt erg moe. Dat is een zeer goede timing, want het begint flink te regenen. Als we uit bed komen is het weer opgeklaard. Mama heeft advies gekregen van de eigenaresse om naar een vogelhut bij de wetlands te wandelen. Als we klaar voor vertrek zijn begint het weer te regenen. We wachten de bui af en gaan dan op stap. Hoe lang het lopen is weten we niet, want de meningen van de eigenaren zijn nogal verdeelt. We zien wel hoe ver we komen. Het dorp Wakkerstroom stelt drie keer niks voor en we kunnen hier veilig over straat. In de brandende zon lopen we in 20 minuten naar de vogelhut. Wauw, wat is het hier prachtig. Mooie bomen met een meanderend riviertje, veel riet en een hoop vogelgeluiden. In de verte zien we donkere wolken die voor mooie plaatjes zorgen. Via plankieren lopen we naar de vogelhut toe. Het waait flink en de hut wiebelt behoorlijk. Door de harde wind is het veel moeilijker om vogels te spotten en vooral om ze vast te leggen. We blijven een tijdje zitten en hebben toch een paar nieuwe soorten gezien. Als we de hut uit lopen worden we getrakteerd op een rode bisschop. Deze vogel is knalrood van kleur. Het lijkt er zelfs op dat we de vogel goed hebben kunnen vastleggen. We willen graag ook naar de andere vogelhut. Het is een mooie route naar de hut toe, maar de wolken zijn wel erg dreigend. We hebben er flink de pas in om droog over te komen. Vanuit deze hut zien we veel meer vogels. Al vrij snel begint het behoorlijk te plenzen en te onweren, maar wij zitten lekker droog. In de vogelhut staat zelfs een nestje met twee eieren. Even later komt de zwaluw aanvliegen op zoek naar het nestje. Wij hebben daardoor de ideale kans om het beestje vast te leggen. Zo vaak maak je niet mee dat een zwaluw stil zit. Af en toe wordt het iets droger en komen de vogels weer terug. We spotten hele mooie soorten.
Rondom de hut liggen heel wat botten van een koe en als ik beter kijk zie ik in het water de romp van de koe liggen. Je ziet zijn huid en ribben. Het is een raar gezicht en ik vraag me af hoe een koe het voor elkaar krijgt om zo dood te gaan. Het is al vijf uur en we moeten toch een keer terug naar het dorp. We wagen een gokje en het miezert een beetje. We moeten een kudde koeien passeren en dat vind ik niet zo heel erg leuk. Voor een muis ben ik niet bang, maar voor deze koeien en stier ben ik wel bang. Ze zijn zo groot. Met een zo groot mogelijke boog probeer ik om ze heen te lopen. Pfieuw, dat heb ik overleefd. Dit was mijn spannendste avontuur tot nu toe in Zuid-Afrika. Door de wind en regen heb ik het inmiddels ijskoud gekregen. Onderweg stoppen we de nodige keren voor alle vogels die weer tevoorschijn komen. Het is ons gelukt om droog over te komen. We zijn nog maar net binnen en het begint weer te hozen. Binnen warmen we ons op met een douche en een kop koffie.

Om zeven uur schuiven we weer aan bij het diner. Wederom krijgen we een heerlijk driegangen maaltijd met typisch Zuid-Afrikaans eten. Een maispapje met perfect gegaard rundvlees in tomaten saus. Als hoofdgerecht krijgen we een worst, kipfilet en lamsvlees met daarbij aardappels en heerlijke gegrilde groenten. Het is onvoorstelbaar hoeveel vlees je in dit land voorgeschoteld krijgt. Ik laat mijn vlees dan ook voor een deel liggen en vraag om wat extra groente voor de nodige vitaminen. Als toetje krijgen we een Afrikaanse pudding met een saus van rozenblaadjes. De rozen die ze hiervoor gebruikt hebben komen uit eigen tuin. De maaltijd sluiten we af met een glaasje Amarulla. Een Zuid-Afrikaans likeurtje dat veel weg heeft van Baileys.

Nieuwe vogelsoorten van vandaag:
– Blou Kraanvoël
– Kalkoenibis
– … Lewerik
– Swartkopreier
– Grootwaterhoender
– Geelbekeend
– Kleindobbertje
– Grootstreepswael
– Witgatspreeu
– Swartsuikerbekkie
– Gevlekte muisvoël
– Rooibekkwelea
– Rooibeksysie