Vogelreis 2019

Wakkerstroom - St. Lucia

We vertrekken pas om acht uur, maar we willen graag nog gebruik maken van de gelegenheid om te vogelen rondom het Guesthouse. Helaas werd ik al voor vijf uur wakker en kon ik daarna niet meer slapen. Zo zat ik al om half zes bij mijn ouders op de kamer om mama mee te nemen naar de tuin. In alle vroegte hebben we een heel aantal mooie vogels gespot in de tuin. We kregen zelfs nog gezelschap van een groepsgenoot die de verleiding ook niet kon weerstaan om nog even te genieten van deze prachtplek. Het hoogtepunt van deze ochtend is de Sunbird (Jan Groentje).
Het weer ziet er helaas niet heel goed uit. Het is aan de frisse kant en de nodige regen zou elk moment weer uit de lucht kunnen vallen. De bergen zijn ook verstopt in de wolken. Om zeven uur krijgen we een warm ontbijt en warmen ons op aan een kopje koffie/thee. Tegen acht uur stappen we de bus in en verlaten dit Guesthouse. We zijn hier twee nachten geweest en hebben enorm genoten van de gastvrijheid van deze eigenaren. Dit stel runt samen het Guesthouse en legt je enorm in de watten. De persoonlijke aandacht en tips maken het een super leuk verblijf.

De route slingert door de bergen en het weer wordt als maar slechter. We rijden door behoorlijke mist. Af en toe vangen we een glimp op van het uitzicht. Als het helder weer is moet dit vast een prachtige route zijn. We hebben een andere zitplaats in de bus gekregen en die is nog rampzaliger dan de andere plekken in de bus. Vandaag moeten we een uur of zes doorbrengen in de bus en na een krap uur hebben we al geen kont meer over en geen idee hoe we nog in deze bus moeten zitten.

We passeren een provinciegrens en komen in Kwazulu-Natal. Met het oversteken van deze grens lijkt het landschap direct te veranderen. Er zijn opeens bomen, prachtige landschappen en primitieve huisjes waar het echte Afrikaanse leven zich af speelt. Koeien, geiten, schappen en kippen lopen gewoon langs de weg. De mensen in deze provincie hechten ook veel waarde aan hun cultuur en leven erg traditioneel en spreken hun eigen taal: Zulu.

Na een paar uur hobbelen mogen we de bus uit om onze blaas te leggen. De tempartuur is gestegen en het is heerlijk om buiten te zijn. Onze kont kan even uitdeuken voordat we weer uren op dit verschrikkelijke stoeltje met geen beenruimte moeten doorbrengen. Het landschap blijft veranderen. De bergen maken weer plaats voor uitgestrekte boomgaarden en kwekerijen. Citrusvruchten, lychees en mango's er groeit hier een hoop fruit. Hectares vol met Eucalyptusbomen. Het is een vrij saai landschap waar we doorheen rijden.

Voor de lunch stoppen we bij Ghost Mountain. Een prachtig (luxe) resort met een geweldige tuin waar we kunnen vogelen. Het valt niet mee om ons naar de tafel te krijgen, want de eerste vogels zijn al gespot. We bestellen zo snel mogelijk ons eten en gaan er dan op uit. We lopen over een boardwalk naar een uitzichtpunt op een meer. Er lopen prachtige jacana's rondt en in het riet wemelt het van de wevers die druk bezig zijn om hun jongen te voeden in de prachtig geweven nestjes die ware kunstwerken zijn. Dat een vogel die kan bouwen is onbegrijpelijk. Als hoogtepunt spotten we nog een ijsvogel in vlucht. De tijd vliegt en we gaan snel terug naar de tafel om te eten. We hebben een heerlijke sandwich gehad waarna we opnieuw de prachtige tuin in duiken. Het is heerlijk weer, niet te heet maar wel behoorlijk benauwd. Je hebt echt het gevoel in een botanische tuin te zijn. Het is jammer dat we nu alweer weg moeten. We hebben nog een heel stuk te gaan.

In twee uur rijden we door naar het dorp St. Lucia. Na uren amper verkeer tegen te komen wordt het aanzienlijk drukker op de weg. De begroeiing veranderd en langs de weg is het één en al groen met prachtige bomen. Vooral de koraalboom is heel mooi. Een gigantische boom met rode bloemen. Er zijn ook bomen met gele en paarse bloemen. De weg wordt smaller en we spotten prachtige vogels vanuit de bus. Ik ben helemaal in mijn nopjes als ik een speciale ooievaar en de eerste neushoornvogel zie. Voordat we naar de Lodge rijden maken we nog een stop bij het natuurreservaat bij de kust van St. Lucia. Helaas hebben we weinig tijd om het goed te bekijken, maar de route door het bos is al prachtig. Het doet een beetje denken aan de jungle in Costa Rica. De apen lopen hier met bosjes rond. Op de parkeerplaats staat een Rietbok. Een super schattig, klein bokje met een hele mooie oranje/bruine vacht. Het is enorm schichtig en schiet snel de bosjes in. Op de boardwalk zien we weinig leven, maar het is wel zo fijn om even de benen te strekken. Tegen een uur of vijf komen we aan bij de Lodge. Het is een kleine teleurstelling, want er is nogal veel beton en weinig groen. Iedereen zoekt naar de weelderige tuin zoals die omschreven wordt, maar die is in geen velden of wegen te vinden.

De lange reisdag was heel vermoeiend en ik plof neer op de bank met de benen gestrekt. Even niks doen en genieten van een comfortabele bank. We gaan mooi op tijd eten in het dorp bij Reef & Dune. We kunnen lekker buiten zitten en genieten van Afrikaanse Bobotie. Het is heerlijk, wel een tikkeltje anders dan de Nederlandse versie. Hier komen geen bonen aan te pas. Het is vlees, vlees en nog eens vlees. Na deze lange reisdag gaan we vroeg onder de veren.

De nieuwe vogels van vandaag:
– Jangroentje
– Rooivlerkspreeu
– Kaapse Wewer
– Grootlang
– Heuglinjanfrederik
– Bontvisvanger
– Geel wewer
– Rooiborssuikerbekkie
– Bruinslangarend
– Rooipensreier
– Wolnekooievaar
– Rooibekrenostervoël
– Gekroonde neushoringvoël
– Swart suikerbekkie