New York 2020

Brooklyn Bridge - Lower Manahttan - Staten Island Ferry

Wat was ik toe aan een nacht doorslapen. Om half drie ben ik even wakker geweest en om zeven uur werd ik weer wakker. Wat is dat een goede eerste nacht. Als eerste gaat het gordijn open om de skyline te bewonderen. De zon staat nu goed waardoor het zicht prachtig is. In het hotel kunnen we ontbijten en dat is niet slecht. We maken een wafel met bacon. Jos geniet van de scrambled eggs met ketchup. Ik ga voor een amandelbroodje en yoghurt. Hier moeten we even op teren. Om negen uur gaan we naar de metro. Een andere dan die van gisteren. Het is een minuut of vijf lopen met de nodige trappen. Dat vernemen mijn benen wel. Ze zijn erg stijf en pijnlijk van de lange zit van gisteren. Als we even checken welke lijn we moeten hebben blijkt dat we niet goed staan. Met mijn jetlag hoofd die aan voelt als een heftige kater met bijbehorende hoofdpijn heb ik niet goed opgelet en kunnen we weer terug richting het hotel naar het andere metrostation. Het is een flinke rit met de metro naar Brooklyn. Ik voel me enorm beroerd en vraag me af hoe ik deze dag door ga komen. Een beetje frisse lucht doet goed. We lopen naar een bekend punt in DUMBO (Down Under Manhattan Bridge Overpass) waar je door de pilaren van de Manhattan bridge hey Empire State Building kan zien. Het valt ons alles mee hoe druk het hier is. Iets verderop is het Brooklyn Bridge park van waar we geweldig zicht hebben op natuurlijk de Brooklyn Bridge. In het park zien een rode kardinaal. Dat is leuk. We genieten van het uitzicht en gaan dan over de brug naar Manhattan wandelen. Het is echt een mooie brug met fantastisch uitzicht en we hebben ook zoveel geluk met het weer. Strak blauwe lucht en het voelt zelfs warm aan. We komen uit tussen de wolkenkrabbers in Lower Manhattan. Tussen alle moderne wolkenkrabbers staat een oude kerk die dan wel erg klein lijkt, maar hier in Nederland de naam Grote Kerk zal dragen.

We willen even uitrusten met een drankje. Het valt hier vies tegen om een (leuk) tentje te vinden. We hopen in Oculus - een bijzonder bouwwerk dat lijkt op een geraamte van een walvis - waar de metro is en een enorm winkelcentrum een plekje te vinden. De bewegwijzering is erg onduidelijk dat we de moed opgeven. We gaan terug de straat op en nemen genoegen met de Burger King. Ze hebben alleen maar keuze uit cola of fanta. Ben je in de Big Apple en dan zo weinig keuze? Dat vinden wij wel erg vreemd. We nemen er geen genoegen mee. Dan lopen we nog maar wat verder en belanden bij een pizzeria waar ze ons favoriete drankje verkopen, Rootbeer en dan ook nog van ons favoriete merk, Barq.

Met nieuwe energie lopen we naar het 9/11 memoriaal. Het is een enorm monument en dat maakt het wel indrukwekkend met op de achtergrond het grote en eveneens indrukwekkende One World Trade Center. Zo'n grote, lege ruimte in het volgebouwde New York. Er staan op verschillende plekken witte rozen bij de namen. Deze personen zouden vandaag jarig zijn geweest. Ik vind de souvenir kraampjes een beetje bijzonder. 9/11 souvenir shop klinkt toch wat raar.
De volgende stop is de Trinity Church, helaas staat Wall Street in de steigers waardoor een mooie foto er niet in zit. Als je goed staat zie je links en rechts twee enorme gebouwen met daar tussen een mooie oude kerk. Nu is het een en al steiger. Met Wall Street hebben we niet zoveel. Bij Charging Bull staat een hele rij om met het beeld op de foto te mogen. In plaats daar van gaan wij lekker lunchen bij Tacombi. Een leuk restaurantje met heerlijk eten. Verwacht geen Amerikaans porties, maar zeer smakelijke en verse producten.

Nog een klein stukje lopen en we zijn bij de Staten Island Ferry. Deze gratis veerboot is voor ons een gratis sightseeing boottochtje om het Vrijheidsbeeld en de Skyline te zien. De boot zit vol met toeristen die dit ook doen. Het is echt een leuk uitje. Op Staten Island moeten we de boot verlaten en stappen direct weer aan boord van de volgende boot. De energie is nu wel op voor vandaag en we gaan met de metro terug naar het hotel. Nog even moeten de benen het volhouden, want we hebben alweer water nodig. Van de ene op de andere straat slaat de sfeer om. We lijken wel een achterstandsbuurt in te stappen. Wij zijn de enige blanke mensen in deze buurt en vallen wel erg op. Veel mensen hangen rond of leven op straat. Een man valt een vrouw met kind lastig en wil de step afpakken. We lopen snel door naar de supermarkt en terug naar het hotel. Daar hoeven we niet nog een keer naar toe. Dat was echt niet prettig.

Na 12 kilometer sjouwen mogen de benen gestrekt. Vanaf mijn bed kan ik de zonsondergang bekijken en die is prachtig. We wilden dolgraag pizza eten in Manhattan, we zijn zo moe dat we beslissen om op loopafstand te eten bij een Aziatisch restaurantje. We zijn weer gevoed. Heel lekker was het helaas niet. We moeten nog wakker zien te blijven tot negen uur en dan mogen we slapen.

Het was een hele mooie dag en alleen in de ochtend heb ik last gehad van de jetlag. De drukte in dit deel van New York viel ons enorm mee. Misschien is het ook rustiger dan normaal nu alle Chinezen het land niet uit kunnen. Gisteren vonden wij de drukte rondom Penn Station niet zo prettig. Wellicht ook door de vermoeidheid. We beginnen de stad en de weg nu een beetje te kennen. Dat alles in blokken is opgedeeld maakt het heel overzichtelijk