New York 2020

Hoe wij New York ervaren hebben

Het was echt een geweldige week. Ik hoor vaak voorbij komen dat mensen voor een dag of 5 naar New York gaan en ik heb ze allemaal voor gek verklaard. Het is een lange reis met een tijdsverschil van zes uur. Ik vond een week daarom al aan de korte kant. Dat is ons gelukkig allemaal meegevallen. Alleen de eerste dag heb ik een paar uur flink last gehad van de jetlag en daarna kon ik volop genieten. Ook in Nederland hebben we nauwelijks last gehad van de jetlag. Wat dat betreft hebben we echt geluk gehad.

De stad is zo groot dat je wel even tijd nodig hebt om er aan te wennen. Als je net gelandt bent en de weg probeert te vinden is het nogal overweldigend. Je probeert te zoeken en moet ondertussen met de meute en je bagage mee zien te lopen. Je innerlijke compas moet even acclimatiseren en dan komt het vanzelf goed. Al vrij snel heb je door waar Noord/Oost/Zuid en West is en ga je mee in de massa. In het begin is een telefoon heel handig om te orriënteren waar je staat en welke richting je uit moet lopen. Daarna leer je wel aan om te onthouden: 2e blok links, 1e blok rechts en is je telefoon vrij snel overbodig.

De week vloog voorbij en tegelijkertijd lijkt het alsof we heel lang weg zijn geweest. We hebben zoveel gezien en gedaan en vooral op onze eigen manier genoten. Wij vonden het erg leuk om tussen alle bekende gebouwen te lopen, maar met musea etc. hebben wij niet zoveel. Dat hoeft ook niet, want ook zonder deze te bezoeken hebben wij ons prima vermaakt. Ook met het weer hebben wij het enorm getroffen. Wellicht helpt het ook mee dat wij van het slechtste uit zijn gegaan en voor alle weersomstandigheden wel iets hadden bedacht om ons te vermaken. Wij vinden het een prettige periode om New York te bezoeken. In de lente/zomer/herfst is het overal enorm druk en de temperatuur kan hier flink oplopen. Nu konden we alles bekijken zonder massa's mensen met over het algemeen een aangename temperatuur.

Wat ons tegen viel is het echte Amerika gevoel. Ondanks de vele Amerikaanse vlaggen vond ik de stad niet heel Amerikaans aan voelen. Alles is groot, maar niet typisch Amerikaans. Het is een multiculturele stad waar je niet vaak de “echte” Amerikaan tegen komt. Als je bijvoorbeeld een rondreis maakt en je ontmoet Amerikanen dan kun je dat meestal al aan hun hoofd zien. Hier geldt dat absoluut niet. De prijzen van eten en drinken liggen (natuurlijk) veel hoger en de porties zijn over het algemeen een stuk kleiner. De ketens waar wij graag komen vielen in New York wat tegen. We kregen niet de kwaliteit die we gewend zijn. De leuke kant van zo'n grote stad is dat je niet verplicht bent om allen maar hamburgers te eten zoals dat in Oregon wel het geval was. Hier zijn zoveel leuke restaurantjes die ook echt gezond eten aan bieden.

Voor ons was een week wel genoeg. Wij hebben alles gezien en gedaan wat we wilden doen. Als het wat warmer is kun je makkelijk meer tijd in Central Park doorbrengen en eventueel naar Coney Island (strand met pier) gaan. Er zijn ook genoeg mensen die zich hier weken kunnen vermaken, maar wij zijn meer natuur dan stadsmensen. Voor natuurmensen hebben wij ons prima vermaakt in zo'n grote stad zonder gillend gek te worden.