New York 2020

Spellenwinkel - Bryant Park

We slapen weer uit tot de wekker. Elke dag komen we later uit bed. Deze ochtend is het verrassend rustig bij het ontbijt. Dit keer ligt er ei met kaas. Het ziet er zeer onaantrekkelijk uit, maar Jos smult er van. Na een paar dagen is het ontbijt wel wat saai en karig. Het vult niet echt tenzij je tig eieren eet.
De voorspellingen voor vandaag zijn wederom niet zo best. We hebben daarom een binnen activiteit op de planning staan. Bij Hex & Co gaan we bord spellen spelen. Het is een winkel, café en je kunt er bord spellen spelen. Het ziet er heel leuk uit en de hele winkel is voor ons alleen. Er zijn zoveel spellen die we kunnen spelen dat we bijna niet weten waar we moeten beginnen. Al snel valt mijn oog op Sushi Roll. We kennen Sushi go party en willen deze variant graag uitproberen. De spelregels hebben we snel onder de knie. Het spel valt wat tegen als je Sushi Party al kent. Dit spel kan van ons wensenlijstje geschrapt worden. Ons volgende spel wordt Tiny Epic Mechs. We hebben al twee spellen van deze serie die (bijna) alleen in Amerika verkrijgbaar zijn. Dat we deze hier vinden en kunnen uitproberen is dan ook erg tof. Ondertussen komen er heel wat mensen de winkel binnen. Je hebt hier echt het gevoel even uit de stad te zijn. Vriendelijke mensen die in zijn voor een praatje. Veel vaste klanten komen hun dagelijkse bakje koffie/thee hier halen. Door de heerlijke geur van koffie krijgen wij ook zin in koffie. Voor Amerikaanse begrippen valt het niet tegen en is het spotgoedkoop.
Het spel heeft veel regels en het vergt behoorlijk wat tijd voordat we het begrijpen. Als we het eenmaal door hebben zijn we erg enthousiast. We kijken in de winkel of ze het spel te koop hebben. De medewerker weet het gelijk te vinden en komt met nog een leuke variant aan. Het spel zo groot als een pakje kaarten. Ideaal om mee op reis te nemen. Er zijn verschillende varianten en we kijken even een filmpje op de telefoon of deze ook leuk is. Wij zijn verkocht. Het spel dat we gespeeld hebben gaat mee en Ultra Tiny Epic Galaxy.

Het is al half één als we klaar zijn met het spel. Ik val om van de honger en sta te trillen op mijn benen. Het weer valt alles mee. Het zicht is beperkt, maar het is droog. Tijd om lekkere naar buiten te gaan. We nemen de metro naar Bryant Park waar we snel doorlopen naar Chopt Creative Salade Co om te lunchen. Alles op de kaart is gezond en klinkt super lekker. Wij delen samen een bowl met bloemkool rijst, spruiten, zoete aardappel, boerenkool, kip en zaden. Het smaakt heerlijk. Fijn om weer wat gezondheid binnen te krijgen. We lopen een rondje door Bryant Park waar een paar leuke kioskjes staan. Vierkante hokjes waar ze lekkere dingen verkopen. Ik ben gelijk verliefd op de cinnamon roll. Die moet ik hebben. Deze is anders dan we gewend zijn in Amerika, maar smaakt net zo, al dan niet, veel lekkerder . Naast het park zit de New York Public Library die we graag willen bezoeken. Bij binnenkomst wordt de tas gecontroleerd. Het gaat zo snel dat ze nooit hebben kunnen zien wat er in mijn tas zit. We zijn nog maar net binnen en zijn nu al verdwaald. Aan welke kant zijn we binnen gekomen en op welke verdieping zitten we? Een vriendelijk beveiligings vrouwtje helpt ons verder. We gaan naar de kinderboeken afdeling. Zelfs ik had dit als kind leuk gevonden. Het is er ook super druk en er zijn allerlei activiteiten voor de kinderen. Er staat een vitrine met oude knuffels waarmee Winnie the Pooh ooit begonnen is. We nemen de trap naar de eerste verdieping. De gangen en trappen zien er al prachtig uit. Bij de kamer met landkaarten moet ik toch even naar binnen. Overal staan wereldbollen. Het plafond van deze kamer is prachtig versierd. Mensen zijn hieraan het werk en wij toeristen komen even binnen vallen. Dat lijkt me niet zo prettig werken. De bibliotheek heeft ook een winkel en daar verkopen ze zoveel leuke dingen. Wij zijn onverwacht geslaagd voor onze souvenirs. De bovenste etage van de gebouw is het aller mooist. Prachtige muurschilderingen. Plafonds die net zo druk en kleurrijk beschilderd zijn als in kerken. De Rose Main Reading Room is net zo mooi als alle plaatjes die ik er van ken. Het klassieke beeld van een bibliotheek. Het is een prachtig gebouw waar je zeker binnen geweest moet zijn. Het is net een gratis museum. We zijn er dorstig van geworden en bij Jamba nemen we een smoothie. Recht tegenover (andere kant van de straat) zijn een paar mensen met elkaar op de vuist gegaan. We zitten bijna eerste rang en zien hoe iemand in elkaar geslagen wordt. Het is bizar hoeveel mensen er op af komen en in een kringetje er om heen gaan staan om te kijken. Gelukkig zijn er een paar dappere mensen bij die proberen tussen beide komen. Het duurt even voordat de rust is weder gekeerd.

Het is al half vier. Waar blijft die tijd toch? Het gaat veel te snel! We gaan weer terug naar de bord spellen winkel. Hopelijk is er nog plaats voor ons. Er is deze weken een spellen beurs en ze verwachten 's middags veel mensen. Het is er inderdaad druk met een hoop lawaai. Er is nog meer dan genoeg plaats voor ons. Een groep kinderen krijgt les van een medewerker hoe je Dungeons & Drasgons speelt. Arme man die ze probeert rustig te krijgen. Ze rennen, springen en schreeuwen en lijken weinig interesse te hebben in het spel. Een uur later worden ze door papa en mama weer opgehaald. In plaats van wekelijks voetballen gaan deze kinderen naar de spellenwinkel om Dungeons & Dragons te spelen. Jos is gelijk dolenthousiast en komt met allemaal theorieën aanzetten waarom dit zo goed is om aan kinderen te leren. Het is volgens Jos erg leerzaam. Ik ben wel blij als ze de winkel verlaten hebben. Eindelijk een beetje rust aan mijn hoofd. Het is gezellig druk in de winkel met allerlei soorten mensen. Een groepje oudere Aziatische mannen komen binnen om samen Mahjong te spelen. Andere kinderen spelen samen Catan en Monopoly. Weer anderen komen gezellig een borrel drinken. Het is net een woonkamer. Zo leuk! Hadden wij dit maar in Zwolle. Dan zouden wij stamgasten zijn.

Nieuwe spellen spelen is heel leuk en vermoeiend. Zoveel nieuwe informatie en goed opletten wat je moet doen. Om half zeven zijn we er dan ook helemaal klaar mee. Tijd om te eten. Na al die vitaminen van vandaag is het tijd voor een vette hap. We nemen de metro naar Times Square en gaan eten bij T.G.I. Fridays. Onderweg komen wij langs de studio van Goodmorning America. Elke ochtend is dat programma er voor op de TV in de ontbijt ruimte. We delen samen vier min burger met patatjes. Het smaakt goed al moeten we wel wat geduldig zijn als het om de bediening gaat. We zijn moe en willen gewoon snel terug naar het hotel. Om negen uur ploffen we op bed neer met een kopje koffie. Het uitzicht is nog steeds verstoppertje aan het spelen. De wolken zijn erg dreigend. Gelukkig hebben wij het vandaag droog gehouden. Voor vannacht wordt er onweer voorspeld.

Opvallend:
- De hele dag door hebben we mensen zien lopen met een zwarte veeg op hun voorhoofd. Wat is dat toch? Google weet alles en geeft antwoord op onze vraag. Het is vandaag as-woensdag. Iets katholieke met as van palmbladeren van vorig jaar. Hebben we weer wat geleerd vandaag.
- In deze stad heb je wel spierballen nodig om een deur te openen. Vaak lijkt het alsof de deuren gesloten zijn. Als je verder kijkt staat er op de deur dat die moeilijk te openen is. Dat is nog zacht uitgedrukt. Ik moet soms mijn hele gewicht in de strijd gooien om de deur te openen. Wij denken dat het ermee te maken heeft dat het hier heel hard kan waaien en daarom de deuren zo moeilijk te openen zijn.