West Canada 2019

Jasper | Skytram | Meren

Man, wat kan ik slapen zeg. Met de kippen op stok en slapen tot half zeven. Afgelopen week hebben we veel mooie dagen gehad, maar ook erg intensief. Ik merk dat de energie zo ondertussen op is en de benen ook wel even klaar zijn met wandelen. Het is fijn dat de rest daar ook last van heeft en we vandaag een dagje rustig aan doen. Het weer zou ook niet zo best zijn. Komt dat even goed uit. Als ik door het raam kijk is mijn uitzicht verdwenen. De wolken hangen erg laag en bedekken alle bergen. Hopelijk trekken ze nog op, want om elf uur gaan we met de kabelbaan de berg op.

Om acht uur gaan we ontbijten in het hostel. Niet aanschuiven, maar zelf aan het werk om iets lekkers op tafel te krijgen. Spek uit de oven, gebakken eieren met kaas, opgewarmde broodjes, yoghurt. We komen niks te kort. We zijn zo vroeg klaar met het ontbijt dat we nog iets kunnen ondernemen. We rijden naar Pyramid Lake. Een meer dat bekend staat om een prachtig eilandje dat te bereiken is via een houten brug. De wolken trekken omhoog en de eerste zonnestralen vallen op het meer. De bomen en brug weerspiegelen in het water met op de achtergrond een strookje laaghangende bewolking. Het is schitterend. Daarna rijden we door naar de Skytram. Het is het weekend van Labor Day. Een belangrijke dag voor de Canadezen. Het zou daardoor erg druk zijn, maar wij merken er niks van. De Skytram pakt het serieus aan. Ze doen net alsof je met het vliegtuig gaat. Je krijgt een boardingpass. Het wordt omgeroepen als je moet boarden en wanneer de last call is. Als we bij de “gate” staan krijgen we instructies en kunnen de lucht in. Het is een kort tochtje waarbij we door de wolken heen gaan. Ja, het is net een echt vliegtuig. Vanaf onze eindbestemming hebben we prachtig zicht op het dorp Jasper dat in de vorm van een J is. We zien alle omliggende meren en zien ook Pyramid Lake waar we vanochtend geweest zijn. De laaghangende wolken zijn juist heel mooi. Als de zon doorbreekt worden alle meren prachtig verlicht en zien we de groene en blauwe kleuren nog beter. Het is negen graden boven op de berg en met het zonnetje er bij voelt het heerlijk aan. In het dal regent het, want we zien de regenboog als we weer naar beneden gaan. Het uitzicht was prachtig. Voor de wandelingen moet je hier niet zijn. Het is één grote kale berg met rotsblokken en één pad berg op. Voor de wandelingen kun je beter naar Sunshine Village in Banff.

Om half één zijn we terug in het dorp waar we inkopen doen voor de lunch. Alle wolken zijn opgetrokken en het is knap warm geworden. We gaan picknicken bij Beauvert Lake. Dat meer vonden wij van bovenaf gezien het mooist. Ook vanaf de grond is het prachtig. Het water is weer zo blauw en zo ontzettend helder. Alle lagen kleding kunnen uit en ik dommel even weg in mijn stoel. Het is zo warm dat ik verkoeling zoek in de schaduw. We horen en zien twee roofvogels ruzie maken. Ik pak mijn verrekijker er bij, maar kan het niet zo goed zien vanwege het tegenlicht. Even later komt mama naar mij toe met een foto van de andere roofvogel. Was het een Bald Eagle. Ik heb de vogel wel zien vliegen, maar niet kunnen zien dat het een bald eagle was. Ik ben wel een beetje jaloers dat zij hem (goed) gezien heeft. Op de terugweg staat er een groep Wapiti's langs de weg te grazen. We stoppen op de vluchtstrook om ze te bekijken. Wat zijn ze groot! Om twee uur pakken we onze spullen op en gaan terug naar de kamer om een kopje koffie te drinken. Edgar en Joran blijven daar en ik ga samen met papa en mama terug naar de meren. We brengen een bezoek aan Lake Annette en Lake Edith. Donkere wolken komen aangedreven en de eerste druppels vallen. Dappere Canadezen gaan zwemmen in dit meer. Ik krijg het al koud als ik naar ze kijk. Ook met regen blijft deze omgeving prachtig. Op de terugweg komen we opnieuw een Wapiti tegen langs de kant van de weg. Ik zou hem bijna kunnen aaien zo dicht bij staat het dier. Als we terug zijn in het hotel gaan we nog even naar het zwembad. Dat was geen succes. De Canadezen houden nogal van uitersten. Dit is de heetste hottub tot nu toe. Ik kom er niet verder in dan tot aan mijn knieën. Het zwembad zelf is net zo koud als de meren hier. Het was dan ook een kort bezoekje. Tegen etenstijd rijden we naar het hostel toe waar we pizza gaan eten. Wat hebben we ontzettend geluk gehad met het weer. Een regendag met een graad of 10 werd een hele zonnige dag met 23 graden. De inspanningen zijn beperkt gebleven en de benen zijn lekker tot rust gekomen.