Groepsreis

Tortuguero

Vannacht maken we de eerste tropische regenbui mee. In Nederland hebben we soms een hoosbui van een halve minuut. Hier duurt dat wel uren. Het geluid van de regen en de jungle geluiden zorgen ervoor dat we heerlijk slapen. We slapen zelfs uit tot half zes. Nieuw record!

Als we wakker worden hopen we toch dat het snel droog gaat worden. Om half negen staat een boottocht gepland waarbij we met een open boot door de kanalen gaan varen. De boottocht kan alleen door gaan als het droog is. Na een paar korte buien klaart het op. We kunnen gaan! Vanwege de regen hangt er veel nevel boven het water. Het weer is nu te vergelijken met douchen in een badkamer zonder ventilatie. Lekker warm en klam.

Nog voordat de tour begint zien we bij de aanlegsteiger van het dorp een tijgerreiger en een gigantische vlinder die bruin van kleur is. We varen door een klein kanaal en zien gelijk al veel dieren. Alweer een tijgerreiger. Wat een prachtig beest. Een paar bomen verderop zien we apen door de bomen slingeren en vleermuizen. Die laatste zijn amper zichtbaar door de manier waarop ze hangen en de camouflerende kleur. Het is hier net een zoekplaatje. Iedereen helpt elkaar bij het zien van de dieren. Derde tak links ter hoogte van het groene aangevreten blad. Zo gaat het de hele dag door. Toch is het dan niet altijd even makkelijk om het te zien. Welke van de drie takken? Er zijn er zoveel! Gelukkig lukt het de meeste mensen om ze te zien.

Op de grote kanalen zien we verschillende apen, en leguanen. Dit keer een groene. Het is nu paartijd en als de mammetjes er klaar voor zijn worden ze oranje van kleur. Deze beesten zijn eigenlijk mooi van lelijkheid. Het zijn net kleine dinosauriërs. Onderweg zien we een ijsvogel voorbij vliegen en een roofvogel. Tussen het struikgewas op het water zien we nog een slangenhals vogel zitten. Ook al zo'n gigantische vogel.

Het varen over de kleine kanalen vind ik het aller mooist. Het is alsof jedoor een tunnel van groen vaart. Op sommige foto's lijkt het net alsof ons boot in een decor is geplaatst als onderdeel van de Efteling. Als de gids je vervolgens wijst op een slang in de boom dan weet je direct weer dat dit geen sprookje, maar werkelijkheid is. De slang is niet meer dan een opgerold hoopje waarvan de kop niet te onderscheiden is. We sluiten de boottocht af met het zien van een baby kaaiman (niet meer dan een paar centimeter groot) en een mannetje jezus christus hagedis. ‘s Ochtends hadden we al een vrouwtje gezien, maar het mannetje is toch echt veel mooier. We hebben haar ook zien rennen (helaas niet over het water). Wat een grappig gezicht is dat. Zij rent dan op haar achterpoten en de voorpoten zwaaien wat in de rondte.

Als we terug zijn rusten we lekker uit in de hangmatten. Wat liggen ze heerlijk. Met moeite komen we er weer uit om ons klaar te maken voor de jungle wandeling. Op het terrein van het hotel is een verhard wandelpad van anderhalve kilometer. Dat lijkt kort, maar we zijn anderhalf uur zoet. We lopen in rustig tempo en observeren de hele omgeving van beneden naar boven op zoek naar leven. Onderweg zien we mieren in allerlei soorten en maten. Ik heb een mier nog nooit zo bewonderd. Deze mieren zijn erg groot en vervoeren bladeren die zeker wel vijf keer zo groot zijn als hun eigen lichaam. Ze maken een hele snelweg om hun bladeren makkelijk te kunnen vervoeren.
Een van onze groepsgenoten spot een bidsprinkhaan. Ook weer zo'n bijzonder insect. Boven onze hoofden slingeren de apen door de bomen. Echt veel vogels zien we niet. Het is al laat op de dag. Op het einde van de route zien we er toch nog een paar. Wederom een tijgerreiger, maar deze is anders. Het is een jong en die is eigenlijk nog veel mooier dan de volwassen variant. Hoog in een boom zit een grote zwarte havik te genieten van een maaltje. Dan wordt onze reisleidster opeens laaiend enthousiast. Ze ziet een luiaard hoog in de bomen. Het blijkt er niet een te zijn. Het zijn er zelfs drie! Wij hebben het geluk een moeder met baby aan te treffen. Wij zijn allemaal zo enthousiast als een stel kleine kinderen. We genieten enorm van de jungle. Zo diep in de jungle is het ook behoorlijk warm. Wesluiten de dag dan ook af met een verfrissende duik in het zwembad.