Oregon 2017

Newport - Reedsport

Vanochtend zijn we wat later (half tien) op pad gegaan. Vandaag is het 4th of July en we zijn erg benieuwd wat we hier van gaan meemaken. Bij elke plaats die we tegen gekomen zijn wordt aangekondigd dat er van alles te doen is, vergelijkbaar bij ons met koningsdag. Daarbij wordt de dag afgesloten met vuurwerk. We zijn al door veel plaatsen gekomen waar huizen versierd zijn met Amerikaanse vlaggen.
We hebben maar een korte reisdag van 1 uur en driekwartier. Natuurlijk weer met de nodige stops die onze dag zullen vullen. De eerste stop is bij Yaquina Bay vanwaar we zicht hebben op de brug van Newport. De zon staat helaas net verkeerd en gisteren vanaf de boot heb ik ook al prachtige foto's gemaakt. Met de nodige stops bij uitzichtpunten komen we aan bij Cape Perpetua.
Dit is een groot natuurgebied met verschillende parkeerplaatsen om wandelingen te starten. Alle wandelingen in dit park zijn vrij klein. De eerste die wij maken is bij Devils Churn. Hier beukt het water zo hard tegen de kust door een kleine gleuf (moeilijk uit te leggen) waardoor het water enorm omhoog spuit. Wij zijn er op het moment van midden tot hoogtij en behoorlijke golven waardoor we het goed kunnen zien. Daarna rijden we naar de top van de heuvel en hebben prachtig zicht op de kustlijn. Het is even zoeken naar de whispering spruce trail. Al zoekende komen we een vrouw tegen die ons hoort praten en in het Nederlands tegen ons begint te praten. Ze was zo blij verrast dat ze weer eens een keer Nederlanders hoorde. Die vrouw woont hier al 25 jaar en we hebben gezellig met haar gekletst. Ze was zo enthousiast dat ze ons al uitnodigde bij haar thuis, maar helaas woont ze te ver weg van onze route. Ze is al een echte Amerikaanse vrouw geworden, want iedereen is hier zo vriendelijk. We maken nog één kleine wandeling langs de kust met nog meer plekken waar het water omhoog spuit. Wat een kracht heeft het water!
Na Cape Perpetua willen we nog een paar stops maken, maar sommige parkeerplaatsen zijn te vol. De Amerikanen hebben een vrije dag en trekken er ook graag op uit. Eén parkeerplaats is zo groot dat onze auto wel aan de kant kan staan. Jos blijft zitten en ik ga er uit om van het uitzicht te genieten. Ik vind een mooi plekje bij een boom waar ook een man staat. Hij excuseert zich, omdat hij een joint aan het roken is. Ja, dat mag hier schijnbaar. We komen in elke plaats wel minstens één winkel tegen waar je o.a. cannabis kan halen. Dat verklaart waarom de motels hier aangeven dat je geen drugs mag gebruiken in het motel. Het is een aardige man, maar na drie keer uitleggen denkt hij nog steeds dat ik uit Finland komt. Voor Amerikanen is Europa vaak één pot nat.
We rijden weer verder naar Heceta Light House. Hier waait het gelukkig iets minder hard dan op de andere plekken die we vandaag bezocht hebben. Jos is de wind al helemaal zat. Elke drie seconden kun je je bril poetsen omdat die onder het zout zit. En dan lopen de locals hier rond met hun korte broek terwijl wij staan de verkleumen met onze winddichte jassen aan. De omgeving van de vuurtoren en ook de vuurtoren zelf is erg mooi. De rotsen zitten vol met vogels en bij de vuurtoren kunnen wij weer door een verrekijker kijken en zien we rotsen vol met sealions. We lopen nog iets verder omhoog naar een uitkijkpunt met zicht op de vuurtoren. We komen een bord tegen waarop staat aangegeven dat we beren zouden kunnen tegen komen. Het uitzichtpunt op de vuurtoren kunnen wij niet vinden, maar het lijkt er wel op dat we een pootafdruk hebben gevonden van een beer.
Om vier uur komen we aan in het plaatsje Florence. Precies op tijd voor het buffet in het casino dat ik van te voren had uitgezocht. Minstens één keer in Amerika moet je toch bij een vreetschuur zijn geweest. Zodra je binnen stapt lijkt het alsof je in Las Vegas bent. De bekende geluiden van de gokkasten, de grootte en de mensen blijven bijzonder. Nergens een klok te bekennen en natuurlijk ook geen daglicht. We genieten van het eten. Ik in het speciaal van de pumpkin pie. We blijven ons verbazen om de mensen om ons heen. Mensen die borden volstapelen alsof het flatgebouwen zijn en vervolgens 10 minuten laten weer naar buiten lopen en uitgegeten zijn met nog een half bord vol.. Nu gaan we nog proberen op te blijven tot 10 uur om de vuurwerkshow mee te maken. Onderweg hebben we niet heel veel meegemaakt van 4th of July behalve de mensen die gekleed zijn alsof ze de Amerikaanse vlag zijn.