Oregon 2017

Wist je dat

Tijdens de reis maak je veel dingen mee die typisch Amerikaans zijn en waar wij erg van op kijken. Deze leuke weetjes komen niet (altijd) terug in de reisverslagen. Daarom een speciaal kopje met
Wist je dat...
…wij in bijna vier weken tijd 3600 kilometer hebben gereden?
…je in Oregon niet zelf mag tanken? Dat is bij de wet verboden
…brandstof hier heel goedkoop is? Een volle tank (50 liter) kost nog geen €30,00.
…dat het niet is toegestaan om je navigatie aan de voorruit van de auto te hangen?
…de meeste hotelkamers erg donker zijn? Vaak hebben ze alleen kleine schemerlampjes. Wat waren wij blij met onze zaklamp. Handig om je sokken terug te vinden in je koffer.
…je in Amerika door rood mag rijden als je rechts afslaat? Natuurlijk wel goed uitkijken!
…hier amper verkeerslichten zijn? Ze hebben daarvoor in de plaats overal stopborden.
…elk bos/park of waar je ook maar stopt picknicktafels en toiletten (of poepdozen) heeft?
…wij al een aantal keren de supermarkt uit zijn gekomen niet wetende waar onze auto stond?
…hier net zoveel eekhoorntjes zijn als bij ons mussen? Ze maken trouwens nog meer geluid dan mussen. Nooit geweten dat ze zoveel geluid kunnen produceren.
…de bediening elke 3 seconden komt vragen of je het eten nog wel lekker vindt?
…frisdrank hier heel goedkoop is? Goedkoopste wat wij betaald hebben is € 0,87 voor 0,33 cl.
…je drinken hier gratis (ongevraagd) bijgevuld wordt? Ook al zit je glas nog bijna vol.
…ze in de supermarkt elektrische winkelkarretjes hebben voor mensen die moeilijk kunnen lopen (door voornamelijk overgewicht)?
…je auto toetert als je hem twee keer op slot drukt en Jos dat heel erg leuk vindt?
…de voor ons begrip grote huurauto soms bijna onvindbaar is tussen alle gigantische bakken?
…op veel plekken het water naar chloor smaakt en de bewoners het ook nog lekker vinden? In Portland vertelde de gids met grote trots dat ze hier zo lekker water hebben.
…het hier zo normaal is om met creditcard te betalen dat het zelf mogelijk is bij foodtrucks?
…je hier overal gratis mag parkeren? Zelfs midden in de stad in een parkeergarage!
…het handig is om een gratis klantenpas aan te schaffen (bij de Safeway)? Je krijgt echt enorm veel korting met deze kaart. Je hoeft geen eens gegevens in te vullen zoals bij de bonuspas van de AH.
…bijna elk restaurant een pinautomaat heeft staan? En dat terwijl je overal met creditcard kan betalen.
…je voor elk product dat je koopt een tasje krijgt? Al heb je maar een paar boodschappen, het lijkt heel veel vanwege alle tasjes. Grotere supermarkten hebben hier inpakmedewerkers voor.
….er speciale parkeerplaatsen zijn voor compact auto's? Deze parkeerplaatsen zijn nog steeds ruimer dan onze parkeerplaatsen.
…als je eindelijk denkt groente gevonden te hebben dit ook nog eens gefrituurd is? Het is bijna onmogelijk om groente te vinden dat niet gefrituurd is.
…je bij je maaltijd altijd een beker water of zelfs een hele kan met water krijgt?
…de meeste maaltijden en het drinken geserveerd wordt in plastic in plaats van glas?
…Amerikanen graag in een wachtrij staan voor een restaurant? Je schrijft je in en moet misschien wel tijden wachten voordat je een tafel krijgt.
…je hier amper fietspaden hebt en iedereen gewoon over de weg fietst. Het kan zijn dat wij langs heen rijden met snelheden van 90 kilometer per uur.
…de bediening bijna altijd eigen kleding draagt? Het is niet altijd even gepast en charmant is wat zij dragen.
…je buiten de bebouwde kom 55 mph mag rijden maar dat bijna nooit kan? Er zijn zoveel bochten dat er om de drie meter een bord hangt met een aangepaste snelheid.
…we echt toe zijn aan een goede stoel? Bijna overal zit je op keiharde bankjes, krukjes of picknicktafels. Wij verlangen naar een stoel met rugleuning en zacht zitgedeelte.
…er maar heel weinig mensen in Oregon roken? Als je wel iemand ziet roken is de kans groot dat het een joint is. Elk dorpje heeft wel een winkel waar je drugs kan kopen. In brochures wordt er reclame voor gemaakt. Sinds 2015 is dit toegestaan.
…de meeste grote(re) plaatsen openbare terrasjes hebben? Je koopt ergens iets of neemt je eigen eten mee en hebt een mooie plek om te zitten.
…het gebruikelijk is dat er gevraagd wordt wanneer je het eten wilt hebben. Je kan ervoor kiezen om je voorgerecht tegelijk geserveerd te krijgen met je hoofdgerecht.
…de meeste kaartjes en plattegronden van de toeristinformatie niet op schaal zijn? Meestal staat er ook niet duidelijk op aangegeven of een wandelroute vlak is of dat je een hele berg moet beklimmen. Sommige kaarten zijn daardoor onbruikbaar.
…wij heel vaak werden ingehaald door vrachtwagens terwijl deze 10 mph zachter moeten rijden dan auto's? De meeste Amerikanen hebben niet zoveel met maximum snelheden.
…je bij elk hotel gratis ijs kan krijgen? Ideaal om je koelbox mee te vullen.
…ze altijd vragen hoe je de koffie wilt hebben. Hot or cold. Wij hebben het één keer uitgeprobeerd met ijs en het was erg lekker.